петък, 4 април 2014 г.

Двете страни заслужават съд





В село Доситеево, общ Харманли, сибирско хъски отмъква две кокошки и ощетеният стопанин убива кучето по особено садистичен начин. Безспорно заслужава съд, тъй като жестокостта не трябва да бъде толерирана.

Собствениците на хъскито вдигнаха вой до небето и призовават хората масово да подадат жалба срещу злодеянието. Проблемът е, че май никой не вижда тяхната вина. А тя е неоспорим факт, защото “добричкото кученце” е убило две кокошки. Обяснението им е доста нагло:

“Някак си един кучешки живот е много по-важен от този на две кокошки !”

И защо да е по-важен? Кокошките не са ли живи същества? Е, да, не са красиви като хъски и нямат мека козина за галенe, но това не променя факта, че имат абсолютно същите права като всяко куче на планетата Земя. Отново виждаме пример за “Моeтo е важно, а чуждото не е”.

Защо кучетата се ползват с предимство? Аз гледам зайци и за мен те са по-важни от което и да било друго животно. Какво да правя, ако някое куче ги разкъса, а собственичката излезе с безумния довод “То има вродени инстинкти”? Първо, не ме интересуват инстинктите му, и второ, заради същите вродени рефлекси утре може да убие човек.

Веднъж една съседка влезе в моя дом с кучето си, точно когато бях извадил зайците. Hа секундата я изгоних. Tака и не разбра какво пък толкова, ако кученцето й захапе моите любимци. Ами ей така, в моя дом са важни зайците, а не друго животно. Точка!

По въпроса за утрешния ден отново видях спекулации. Садистът, убил хъскито, можел и на човек да посегне. Хайде тогава да попитам според вас кое е по-вероятно:

Човек да убие друг човек, защото иска да го изяде (съпоставено с конкретния случай, не се сещам за друга причина, ако изключим кокошките)?

или

Куче да нападне гражданин, понеже е гладно, а собствениците да го оправдаят с вродените му инстинкти? Колкото и да е странно, това се е случвало много пъти. Обвиняват дори оглозган човек, но не и кръвожадния звяр. Tа не се учудвам за пренебрежението към две кокошки и към това какво са представлявали за стопанина си.

Аз например не харесвам змии, но знам хора, които ги обичат и гледат на тях, както го правят собствениците на кучета. Ще пощуреят, ако някой им каже “Твоите змии не са толкова важни като моето хъски”. Кой си позволява да определя важността на животните? Ако говорим за биологични видове, еволюция или хранителна верига, тогава изниква друг логичен въпрос: “Как може едно куче да се сравнява с човек?’

Честно, не ви ли омръзна разни хора да виждат чуждата вина, макар и безспорна, но да не показват грам критика към себе си? Хъски убива кокошки. Следователно е бил на свобода, а не вързан, както е по закон. За да търси храна, значи е бил недохранен, т.е. не са се грижили за него и оставят последствията за чужда сметка (колко удобно!). Ако ли пък не е бил гладен, излиза че убива за удоволствие, което вече е стряскащо и го поставя в съвсем друга графа – няма място при “безобидните животинки”. Семейството на хъскито отрича всичко това, но е факт, че въпросната Дарси е убила две кокошки. Следователно е истина.




Забелязах коментари от собствениците на убитото хъски и други, подкрепящи ги. Прави впечатление наглият, често и вулгарен тон, което ме навежда на мисълта, че враждата им с убиеца е стара и определено не са хрисими душици. Факт е, че ни най-малко не съчувстват на собственика за убитите кокошки. Tогава защо се представят като “обичащи животните”? Явно обичат само собственото си куче, а чуждите животни ...... кучета ги яли. Hе приемам такава безсрамна гледна точка.

Всеки любимец е важен и не може собствениците на по-силния да избягват отговорността за постъпките му. От друга страна да си толерантен към животните, означава да бъдеш такъв към всички, а не само към по-красивите и пухкавите. Hе го ли разбираш, значи нещо с мозъка ти не е наред и определено не си приятел на животните, за какъвто се смяташ.

Видях глуповати изказвания от хора, разглеждащи фактите, както”Дяволът чете Евангелието”. Специално за тях повтарям: вината на убиеца е безспорна. Постъпката му е отвратителна. А идеята на постинга е за отговорността, която носят собствениците на хъскито. Tе също трябва да понесат наказание, защото ми омръзна от такива като тях – пускат любимците си да безчинстват нагоре-надолу, а хората се чудят откъде да заобикалят, за да не ги нападнат. Tе са също толкова безскрупулни и нагли, когато жертвата е човек. Припомнете си колко деца пострадаха от “добри кученца” с безотговорни стопани.

Писна ми от човешката наглост!





2 коментара:

  1. Хехе, голям си фантазьор:) Къде се е чуло и видяло българин да си признае вината?
    За нахапано дете, на улицата, в съда, винаги другите са лоши.

    ОтговорИзтриване
  2. По селата е така. Ама и в градовете.
    Кой ги знае тези какво още делят и си правят номера. Кучето е само повод. Според мен.

    ОтговорИзтриване