неделя, 31 декември 2017 г.

Биг Брадър е реалност





Вероятно много хора няма да харесат днешната тема, но аз искам да кажа какво мисля по въпроса. Кой знае, може да помогна на някого.

Скоро видях следната картина при приятел



Под нея пуснах коментар:

"Помниш ли в "Матрицата" как Морфей обясняваше на Нео, че хората харесват този начин на живот и изобщо не желаят да прогледнат? Говорят си из Фейсбук, пишат, а като изключат компютъра, отново попадат в Mатрицата и дори й се радват. Уж не плащат данък обществено мнение, а изпадат в нервна криза, когато чуят нещо лошо за себе си. Уж не са част от стадото, а гледат да не изостанат, да имат това, което имат другите, дори ако не им трябва. Хващат се на всеки маркетингов трик и тичат към МОЛ-а. Hе очаквай някой да се разпознае в тази картина."

Някаква жена коментира след мен:

"Честит имен ден! Убедена съм, че има хора, които ходят на работа (без да се напъват), встъпват в брак (без да се чувстват притискани), радват се на децата си, следват модата (без да тичат до МОЛ-а), спазват законите (без да се чувстват ограничени) и наистина отвътре са свободни. Пожелавам ти такава свобода, Стеф! Дори си мисля, че я имаш! Ако нещо не достига, да се допълни!"

Изказването й бе адресирано до друг, но сами виждате препратката към моя коментар, поради което аз й отговорих чрез следното:

"Понеже видях препратката към моя коментар, ще си позволя малка забележчица. Ако не е проблем :) Идеята на манипулацията, кукловодството, романа "1984", филма "Матрицата" и тн, е следната: друг да ти казва как да живееш, а ти да вярваш, че сам вземаш решенията. Замисляла ли си се някога, че всичко на този свят е измислено от други, а ние сме го приели не защото е най-правилно, а защото просто не познаваме друг свят и друг начин на живот? Ако не съществува такова нещо като сватба, ти ще тръгнеш ли да сключваш брак, т.е. ще измислиш ли бракосъчетанието? Не, нали? Първо трябва да го видиш при другите. Сама си написала "следват модата". Още какво или кого следваш? Ще ме прощаваш, но да следваш е точно обратното на това да имаш собствено мнение. Ето за какво става дума. По-подробно ще го развия в постинг, когато имам време. Благодаря за идеите, които ми даде твоят коментар заедно с картината на Стефан!"

Първо искам да уточня, че някои правила са нормални и трябва да се спазват. Примерно за децата: длъжен си да се грижиш за тях, което всъщност не е задължение, а удоволствие. Аз обаче ще говоря за други писани и неписани правила, част от които са странни, втори са вредни, а трети - абсурдни.

Дали някой се е замислял в какъв дирижиран свят живеем? Свят, където често употребяваме словосъчетанието "лично мнение", но всъщност то отдавна се е превърнало в словоблудство без стойност. Най-ясно се вижда по това, което харесваме. Какво харесват хората? Каквото медиите им набиват в главите. Ама когото и да попиташ, ще каже, че то било "неговото лично мнение". Hеговото друг път. Точно тук е цаката - да те накарат да вярваш в тази самоизмама и така да те връткат до безкрай.

За да разберат повече хора, ще дам съвсем прост пример. Преди 500 години за красиви са минавали жени, които днес всеки би определил като дебели. Това никога нямаше да стане, ако медиите не пробутваха скелетоподобната красота.

Не очаквам някой да се съгласи, затова ще спомена една любопитна идея, която ми хрумна в тази връзка. Винаги съм се учудвал защо е нормално да се обезкосмяваш от врата надолу, но косата в никакъв случай не трябва да закачаш. Нали и тя се състои от косми. Като ученик бях с дълга до средата на гърба коса /още тогава слушах рок/ и знам много добре какво става с врата през лятото. Затова не ми разправяйте, че изпотяването било по-малко, защото се проветряло. Истината е, че растителността по главата не се закача, понеже фризьорството е цяла вселена от маркетингови хитрости, пари и хиляди запълнени страници от лъскави лайфстайл-списания. Но помнете ми думата: някой ден медиите със сигурност ще започнат да налагат като красиви жени с обезкосмени глави. Tогава ще гледат на косата, както днес гледаме на космите от врата надолу. Не ви се вярва? Точно по същия начин нито един човек, живял преди 500 години, не би повярвал, че за красива може да мине жена с вид на скелет.

Модата е абсурд. Някакви хора измислят колекции и ги пробутват на населението. При един да върже, после реакцията е верижна - овцете тичат да купят от същото, за да не изостанат от другите. Копират се един друг, копират, но през цялото време вярват, че било "тяхното лично мнение". Нямам представа как успяват да се самоизлъжат за толкова очевадна манипулация. Модерни им били дрехите. Познай кой го е решил? Онези, които измислят колекции. Баси "личното мнение" - плашим се направо! И как така дадени дрехи са красиви и стилни през миналата есен, а тази есен - вече не са такива? Нямам отговор. Питайте някой гримиран моделиер. А модата с гримирането на мъжете е отделна тема, която няма да засегна, понеже ме е гнус.

Преди време един човек опитваше да ми обясни "голямата" разлика между зимни и летни дънки. Доста се забавлявах, тъй като дънките са една от най-универсалните дрехи и е смешно да им лепват сезон. Ама к'во да правиш, вече всички имат дънки, продажбите падат и маркетинговите отдели трябва да измислят нещо. Ето как се е пръкнал вицът за зимни и летни дънки. Първите били от по-дебел плат. Окей, такива имаше и преди, ама карай, нека се радва населението! Само едно не разбрах. Миналата зима видях момиче със зимни дънки - зимни, ако се съди по дебелия плат. Проблемът е, че на десния крачол имаха цепка от глезена до средата на бедрото, поради което почти целият крак бе навън. Колко ли й е било топло с тези "зимни" дънки, след като при минус 5 градуса тя бе на практика гола? Питам и отговор не искам.

Желаете ли още маркетингови номера? Да сте чували за "три на цената на две"? Ех, че кеф! Пазаруваш на сметка, човече. Плащаш две, получаваш три, а всъщност  ......   нямаш нужда дори от едно. Честито, ти си емблемата на консуматорското общество!

Като стана дума за консуматори, трябва да споменем и бизнеса. От 1989г насам ни проглушиха ушите колко важна е конкуренцията. Да, логично е тя да води до качество. Проблемът е, че я няма. Вече и децата знаят за картелните споразумения, та не знам кого опитват да излъжат. Явно има кой да се хване, защото продължавам да гледам как разни "професори" дрънкат за бизнес-среда.


Играта на фиксингите, качването или свалянето на цени - всичко е манипулация, но хората слушат по радио и телевизия и свикват с мисълта. Византия е изкарала векове наред без грам инфлация, защото са наказвали жестоко опитите за манипулации. А в наши дни всеки ден слушаме за качване и сваляне - целта е да ограбят хората и вече няма кой да ги накаже, понеже всеки мошеник има лоби във всяко правителство, навсякъде по света.


Златото било  ценно. Защо точно златото? Tака са им набили в главите. Аз не нося, но не виждам нищо лошо в един пръстен или синджирче. Обаче за мен прекаляването със златни накити винаги е било цигания. За съжаление хората по това измерват стойността на притежателя. Боже, какво значение има блясъкът на някакъв метал! Точно както Джеймс Кук е баламосвал диваците с огледалца и стъклени топчета.


Законите са изключително важни, но какво да правим, след като толкова често ги тълкуват перверзно? Жертви плащат обезщетения на своите палачи. Доказани рецидивисти източват от държавата хиляди левове компенсации, че им нарушили правото да се гаврят с нормалните хора. Ама не, ти нямаш право да роптаеш срещу несправедливите присъди - така обясняват медиите. Към тях се присъединяват разни  европеиди, които надълго и нашироко разтеглят локуми по форумите колко цивилизовано било да те мачкат, а ти да си трайкаш. Абе к'во като са изнасилили жена ти? Дай им и дъщеря ти! Нека удовлетворят нагона животните .... пардон .... момчетата. Лесно е да омаловажаваш чуждото нещастие.

Докъде е стигнал контролът? Звучеше като виц, но е истина - от Европа обясниха точно колко големи и с каква форма трябва да са краставиците. Иначе не стават за пазара. Искат да забранят домашната ракия, защото ако тя излезе на европейския пазар, никой няма да се сети за уиски. За онези продажни европеиди, които уважават повече чуждото, ще припомня: чужденците като дойдат в България, пият предимно българска ракия и ядат предимно шопска салата. Пък вие подигравайте родното!

За капак ще кажа, че в Италия има официално предложение да слагат чип за проследяване в главата на всяко новородено. Уж срещу отвличания. Внимавайте да не попитате защо е нужно всичко това, след като опасност от отвличане има за не повече от 5% от италианците. Отговор не ви трябва, нали? Идеята е ясна. Айде честито!

Комплексарско гей-шоу с участие на човекоподобни маймуни
Дразнещо лицемерие


2 коментара:

  1. Всички "социални" мрежи са вид матрица, хем го признавате, хем сте все там...непонятно за ума ми( доколкото го имам), свободата не се афишира, а се живее - всички имат и нямат право да декларират и насаждат мнение, а тези които четат са най-застрашени. Чета рядко в нета, и наистина живея без някой да ми казва как, причината е, че зная и го правя. Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване

  2. Аз съм от онези хора, на които често казват "Все да си наопаки", т.е. не съм от най-застрашените да следват безропотно идоли и чужди съвети. Всъщност аз съм наопаки само за неща като описаните в постинга. Иначе по принцип съм сговорчив човек.

    Както и да е! Преди време действително се стреснах - осъзнах, че съм яко пристрастен към виртуалното пространство. С много хора е така, но малко от тях го осъзнават. Аз обаче не обичам да се замозалъгвам и честно го признах пред себе си. После положих усилия да се откъсна. Не беше лесно, ама успях. Cега се задържах няколко дни около празниците, но преди това в продължение на месеци само хвърлях по едно око.

    ОтговорИзтриване